Wadoryu karate
Wadoryu är en utav de fem stora karatestilarna vilka är, Shotokan, Shitoryu och Gojuryu samt Kyokushin. Wadoryu brukar enkelt översättas till den inre harmonins väg och präglas av sin breda repetoar av tekniker och rörelsemönster, tai sabaki.
Stilen grundades av den redan erfarna Jujutsu mästaren Hironori Ohtsuka. På grund av dålig hälsa som barn så fick Hironori träna Ju jutsu för sin mors farbror i dennes dojo. Stilen som tränades var Shindo Yoshinryu jujutsu och Ohtsuka kom att bli stilens fjärde stormästare. I början på 1920 talet så kom Gichin Funakoshi till Japans fastland och lärde här ut karatestilen Shotokan. Hironori Ohtsuka (1892- 1982) kom att bli en av Funakoshis närmaste och mest lovande elever under Funakoshis. Efter att ha erövrat svartbälte av tredje graden så valde Ohtsuka att 1934 lämna Funakoshi och stilen Shotokan och starta sin egna stil kallad Wado ryu karate.
Wadoryu har en stark prägel av jujutsu, något som märks i de olika partekniker som utförs, bland dessa så ingår sittande försvar samt försvar mot kniv olika kombinationstekniker. Wado är en stil som ligger precis i gränslandet mellan jujutsu och Okinawa karate. Stilen innehåller därför en del kast, låsningar, svep samt en del nedtagningar. Stilens kärna ligger i att använda kroppens inre muskler för att följa med i attackerna eller undvika dem. Här kan man se en likhet med stilar som Aikido.
Efter Ohtsukas bortgång så splittrades Wadoryu upp i olika förbund, vilket i sig medförde att varje förbund har kommit att ha olika fokus områden och utformningar på samma tekniker. I grund och botten är alla tekniker samma men vissa förbund har skalat bort en del tekniker och andra lagt till. Vi har valt att försöka få in en sådan stor del av Wado som möjligt, därför samarbetar vi gärna med olika förbund, dojos inom stilen och även med dojos inom andra stilar. Man lär sig bäst av varandra oavsett stil. Hironori Ohtsuka gjorde själv en sådan resa och tränade med högaktade personer inom olika karate och jujutsu stilar.
Vår Wadoryu är mer fysisk och inriktad på mitts och fighting, men har samtidigt hela tiden fokus på barnträning och att alla ska kunna träna. Man gör så gott man kan, det enda vi vill är att man försöker. Karate är ett livslångt åtagande som går att träna från barnsben till pensionär.
Ido ryu karate jutsu
Denna stil är unik för Henka budoklubb. Den är framtagen av oss för att kunna förstå olika koncept inom karate och jujutsu som inte bara kommer från Wadoryu. Ido ryu karate jutsu betyder ungefärligt, Den föränderliga tomma handens väg eller teknik. Det går även att översätta Ido till rörelse vilket också är en bra liknelse, vi ska alltid röra på oss, se framåt och acceptera nutiden som den är för att kunna gå framåt.
Stilen är en anpassning till både tävling och karatens mer praktiska sida, så som självförsvar men framförallt att man genom teknikträning bryter ned och applicerar grunder och kata till förstående applikationer och partekniker. Tanken är även att man genom tränandet av denna stil ska kunna tävla i kata och kumite och vi jobbar på att även kunna få tävla i sportjujutsu då det ligger nära karaten och framförallt denna stil.
Stilen är som sagt bred men har sin grund i Wadoryu, Kyokushin och Jujutsu. Inslag av andra stilar så som Goju karate och Aikido går att hitta i våra grundtekniker. Många är vi nog som funderat över varför man gör på ett visst sätt i en kata eller en parteknik och det är just dessa tankar vi vill besvara med denna karatestil. Därav tillägget jutsu i namnet som betyder teknik på japanska. Här syftar det på att förstå tekniken bakom rörelsen och dessa syfte och applikation.
Karateförbund
Vi har för närvarande en del intressanta förslag på förbund att gå med i. Men vi är idag med i nedanstående.
Eftersom Magnus har tagit sitt svarta bälte under organisationen Wadokai under Shingo Oghami i Göteborg så är Magnus med i dennna pga sitt bälte. Men vi har ansökt och kommit med i International Wado Federation vilket är en stor Wadoryu organisation som samlar alla klubbar som tränar Wadoryu oavsett vilket annat stilförbund dom är med i. Vi som klubb är fullvärdig medlem och vårat graderingskompendium är godkänt. Så alla våra grader och graderingar kommer att gå via IWF (International Wado Federation), klicka här för mer information https://iwf-karate.org/
Vår huvudtränare Magnus Lydh har även valt att vara med i stilorganisationen Wado Academy som drivs av den tekniskt duktiga Masafumi Shiomitsu i Europa men som ligger direkt under grundarens son son Hironori Ohtsuka III organisation i Japan. Detta för att bredda kunskapen om Wadoryu. Klubben graderar via denna organisation. För att läsa mer klicka här.
För vår stil Ido Ryu Karate Jutsu så är vi även med i Iain Abernathys och Peter Consterdines organisation World Combat Association. Båda är världsledande inom den praktiska karatens värld. Denna organisation vill samla alla kampsportsutövare oavsett stil och fungerar som en oberoende organisation som hjälper till med gradering. Denna organisation har som syfte att hjälpa stiloberoende stilar att gradera. Man vill också ha en icke politisk organisation där alla är välkomna. Detta är ett karateförbund som fokuserar på praktiskt karate där varje kata eller grundteknik får ett praktiskt syfte. Oftast kopplat till självförsvar.
Som alla karateklubbar är vi även medlemmar i Svenska Karateförbundet och Riksidrottsförbundet.